סורק ברקודים (מכונה גם קורא ברקודים) הינו מכשיר שמיועד לבצע סריקה של קודים ולהעביר את המידע שהם נושאים למערכת הניהול של העסק. הדבר מתבצע באמצעות קרן אור שפוגעת במדבקת הברקוד שנושאת את הקוד, כאשר דפוסי האור שנקלטים מומרים למידע הנדרש. בבואכם לרכוש סורק לקריאת ברקודים תגלו כי קיימים סוגים רבים. כיצד תדעו במה לבחור? להלן מדריך מקוצר בנושא.
בשביל מה צריך סורק ברקודים?
בתעשייה ובמסחר קיים צורך הכרחי במגוון רחב של פתרונות סימון, בין אם בתהליכי הייצור השונים וניהול המחסן ובין אם בתהליכי השיווק והמכירה. מדבקות ברקוד נחשבות לאחד מפתרונות הסימון הנפוצים ביותר. הן כוללות על גביהן מידע הכרחי באשר לזהות המוצר, פגות תוקף, תאריך ייצור וכו', ועל מנת לדווח כניסה, יציאה או מעבר של המוצר לתהליכים שונים, כל שיש לעשות הוא לסרוק את המדבקה באמצעות סורק ברקודים מתאים. יכולת זו ראשית כל מונעת טעויות, אך כמו כן היא מאפשרת עבודה מהירה שחוסכת את הקלדת הנתונים באופן ידני.
כיצד פועל הסורק? ואילו סוגים קיימים?
מנגנון הפעולה של סורקי הברקוד השונים נשען על טכנולוגיה אופטית שבה קרן לייזר נפלטת לכיוון מדבקות הברקוד ומוחזרת בחזרה לסורק לאחר הפגיעה בקוד המוטמע. הסורק עצמו מפענח את דפוס קרני האור שחזרו ומעביר את המידע למערכת ניהול או כרטיס זיכרון. המדבקות עצמן, שנושאות את הקוד, יכולות להיות מדבקות נייר, פוליאסטר, ויניל ואפילו מסקינג טייפ שנושא את הקוד בצורה מחזורית לכל אורכו. הקודים עצמם בנויים בהתאם לסטנדרטיים בין לאומיים (GS1, ITF, EAN ועוד) וככל שהברקוד נושא יותר פרטים עליו, כך הקריאה הופכת ליותר מורכבת.
למעשה, יש להבחין בין שני סוגי סורקים ומשם להתחיל את תהליך הבחירה:
- סורק לייזר חד-ממדי – סורק זה מסוגל לקרוא את הקוד בצורה לינארית בלבד, עד 20 אותיות ומספרים בלבד.
- סורק דו-ממדי – כאן כבר מדובר על סורק ברקודים שמסוגל לקרוא מאות תווים בו זמנית ובצורה שאינה דווקא לינארית. הקוד עצמו מורכב יותר ומכיל בתוכו הרבה יותר מידע.
חשוב מאוד לדעת מראש עם אילו מדבקות ברקוד תעבדו ובהתאם לכך לבחור את הסורק המתאים ביותר.
התאמה לתנאי העבודה
לאחר שהחלטתם על סוג הסורק מבחינת התאמתו למדבקות הברקוד שתעבדו עימן, יש לדאוג גם להתאמתו לסביבת העבודה שלכם. הדבר יעשה על פי בחירה בין האפשרויות הבאות:
- סורק חוטי – זהו סורק ברקודים שמחובר בדרך קבע למחשב או אל מסופון ואיננו נייד.
- סורק אל-חוטי – מכשיר זה אינו מחוייב להיות מחובר לעמדה ממוחשבת ויכול לתפקד בצורה עצמאית. ישנם סורקים אלחוטיים ששולחים את הנתונים שהם קוראים בזמן אמת למחשב באמצעות טכנולוגיה אלחוטית (Bluetooth או WiFi) ואילו אחרים מעבירים את המידע לכרטיס זיכרון שבשלב מאוחר יותר מעדכן את מערכת המידע הנדרשת.
- מרחק סריקה – ישנם סורקים שבאמצעותם ניתן לסרוק ברקודים רק מקרוב ואילו אחרים מציעים מרחקים גדולים יותר של עשרות סנטימטרים ואף יותר מכך.
- סריקה אוטומטית או ידנית – הסורקים הידניים יבצעו את קריאת הקוד רק בעת לחיצה על המתג. האוטומטיים יבצעו סריקה ברגע שהם מזהים מדבקות סימון שנקלטות בגלאים שלהם, ללא צורך בהפעלה ידנית.
- רמת הגנה – סורקים משרדיים אינם צריכים לעמוד בתנאים "קשוחים". אחרים, שמשומשים במחסנים, בתהליכי הייצור או על ידי מלגנזים, צריכים לעמוד בתנאים מאוד קשים. במקרים שכאלו מומלץ לרכוש סורק ברקודים שעומד בתקן IP (עמידות ללכלוך, רטיבות וחבלות) וכמו כן, לעטוף אותו באמצעות מדבקות לקסן קשיחות.
יכולת לזהות גם מדבקות מודפסות
במידה וברשותכם מדפסת שמאפשרת הדפסה על מדבקות לשם ייצור ברקודים באופן עצמאי, עליכם לוודא כי המדפסת תומכת בפרוטוקול שמזוהה על ידי הסורק שתבחרו. אם אין לכם מדפסת שכזאת, זהו בדיוק הזמן לרכוש אחת, עם עדיפות לטכנולוגיית טרמל טרנספר שמתאימה למדבקות איכות, עמידות וחזקות. בנוסף, יש לוודא כי הסורק מסוגל לעבוד עם תוכנות הברקודים הנפוצות כיום, בהתאם לסוג התעשייה ומורכבות הקודים. מסיבה זו מומלץ לרכוש את הסורק והתוכנות מאותו הספק ולאחר קבלת ייעוץ מקצועי לשם השגת התאמה אישית מושלמת לצרכים.
אנו בחברת עידנים טכנולוגיות בע"מ מציעים לכם מעטפת מקצועית מלאה בתחום פתרונות הסימון. אצלנו תוכלו לרכוש לא רק סורק ברקודים איכותי, אלא גם מדפסות תוצרת המותגים המובילים בעולם, אמצעי כבילה מגוונים, כמו גם שירות הדפסת מדבקות בהתאמה אישית.